Vi byder indenfor til sommerhøjskole med højt til loftet for såvel den, der ønsker at skabe og den, der ønsker at udøve musik. Nogle workshops har fokus på det tekstligt skabende andre det melodiske, nogle har fokus på at sammenspil og andre igen på improvisation. Begyndere som øvede har plads i det rytmiske fællesskab. Det bliver herligt! Rytmisk Sommer er højskole med alt det bedste for den, der elsker musik som livsstil.
Vi skal spille, lytte og skabe musik og tekst; og indimellem skal vi bevæge os til rytmer og sang. Henover det hele er samtalen og samværet. Det frodige favnende fællesskab, som vi alle mærker, vi er en del af, når vi sammen sætter kursen: midt i den smukkeste natur. Det er rytmisk liv med sang og musik, hvor du kan udfordre dig selv musikalsk og menneskeligt.
Der er to uger med rytmiske sommer og du kan vælge en af ugerne eller begge to. Det er så smart lavet at du kan få et godt forløb 3 forskellige måder.
Kurset er åbent for alle der ved kursusstart er mindst 17.5 år.
Nedenfor lidt praktisk om ugerne. Den findes også i pdf-brochurerne nedenfor.
Hold 1.Kompositorisk Laboratorium ved Ditte Rønn-Poulsen
Der er utrolig mange indgangsvinkler til at skrive musik, eller komponere som vi kalder det på dette hold.Den gennemgående idé i ‘laboratoriet’ er, at vi eksperimenterer med at komponere ud fra konkrete indtryk og se hvor det fører musikkens udtryk hen. Et stykke musik kan have afsæt i alt fra en titel, en lyd, et maleri, en video, en fysisk genstand eller sågar i flere indtryk. Uanset om du arbejder med instrumentalmusik, eller du er sangskri- ver der akkompagnerer dig selv kan du være med. Du kan medbringe effektmaskiner, pe- daler, loopmaskiner, diverse instrumenter, lydkilder, optagere, computer eller din egen håndlavede bambusfløjte. Hver dag har vi fælles tid – men også tid hvor du arbejder alene med at komponere ud fra en tilstillet opgave der kickstarter inspirationen og giver dig en ramme at arbejde ud fra. Cowriting er muligt hvis der er stemning for det på holdet. I et trygt arbejdsrum deler vi skitser og færdige stykker med hinanden, hvor du får feedback og spørgsmål fra mig og de andre på holdet. Sammen udforsker vi de mangfoldige mu- ligheder der bor i den mindste spæde idé, og det poetiske potentiale i vores omgivelser. Vi stiler efter en åbnende, fantasifuld og sanselig arbejdsproces – hvor vi med lige dele nys- gerrighed, leg, fordybelse og forundring forfølger idéer og lader musikken få form.
Hold 2. Improvisation ved Stine Steendorph
Dette hold er for dig, der har lyst til at arbejde med fri improvisation. Om du er til pop, free jazz eller noget helt tredje så er det uhyre relevant at arbejde med improvisation. Det åbner op for en masse musikalsk kreativitet der også kan bruges, når du skriver sange, fraserer og fortolker musik.
På holdet arbejder vi med forskellige dogmer og opgaver ugen igennem, vi undersøger vores instrument og dets lyde i alle afkroge og klange. Vi improviserer som én stor celle og som solister. Hver enkelt deltager vil få feedback og redskaber til deres improvisatori- ske virke.
Ligeledes vil vi på holdet arbejde med at komme ud af hovedet og turde stole på vores mu- sikalske kerne når vi improvisere. Du får redskaber til at kunne ”tune ind til din musikali- tet” og slukke for nervøsitet og de tanker, der nogle gange synes at blokere for kreativite- ten.
Holdet er for alle uanset erfaring og niveau.
Hold 3. Skriv bare løs! ved Lars Emil Foder.
En sang kan være mange ting. Og den kan komme til verden på uendelig mange måder. Et minde, et billede, en avisartikel, et ordspil, vejret lige nu, en drøm, et nyopfundet ord, et terningekast, en sætning hørt i bussen. Osv! Der er ingen regler. Vi skal prøve, om vi i fællesskab kan skubbe grænserne for, hvad man kan med sangskrivning, og hvad en sang kan være. Det handler om at lege med sproget og musikken. Undersøge og eksperimente- re. Og på den måde få en stærkere fornemmelse af sin egen stemme som sangskriver. Vi vil arbejde med alle aspekter af sangskrivning; tekst, komposition, arrangement, fremfø- relse osv., for det hele hænger sammen. Men vores hovedfokus vil være på teksten. For- men vil være en blanding af fælles og selvstændige skriveøvelser, co-writing, at vi spiller og læser op for hinanden, tager ud i naturen – og hvad vi ellers får lyst til. At skrive sange kan være en smuk måde at være sammen på. Du vil få skrevet en masse sange, få tid til at fordybe dig, få grundig feedback af mig og de andre på holdet, og forhåbentlig vil du – ja, os alle – få et nyt og frisk blik på det at skrive sange. I trygge og uformelle rammer, hvor der både må grines og grædes og alt derimellem.
Holde 4. Kreativ komposition med Jonas Dueholm og Michael Roepstorff
Kom og vær med, når vi dykker ned i musikproduktionens verden! Vi skaber originale sange og tracks med computer og lydkort som vores primære arbejdsstation. Du får mu- lighed for at arbejde alene eller sammen med andre, og du kan få opgaver og sparring af os.
På Kreativ Musikproduktion sætter vi kreativiteten i centrum – og ser det tekniske som en del af det kreative. Vi vil både kunne hjælpe dig med indspilning og mix, men vil også støtte dig og udfordre dig på det kunstneriske i din arbejdsproces (herunder også tekst, melodi, akkorder m.v.).
Vi sigter mod at du har i hvert fald ét færdigt track, når ugen afsluttes.
NB: Medbring evt. instrumenter og gerne eget udstyr (laptop, lydkort, hovedtelefoner) hvis du har. På DRH arbejder vi primært med Logic Pro X og Ableton Live, men vi kan supportere det meste – uanset hvilket musikprogram du arbejder i.
Hold 5. Funk og soul med Niels Jørgensen
En uge med alle de gode numre vi kender fra den gang morfar var ung, mor var hippie eller du selv var midt i den vildeste pigtrådsmusik blandet med samtidens toner.
Vi spiller alt lige fra 60’ernes store bløde soul ballader, nyere souljazzede sange og melo- dier, stramme 1/16 beats samt fede funky party hits.
Vi tager det lige fra “bladet” eller sætter vort eget præg på numrene. Alt afhængig af, hvordan I føler jer inspireret.
En blæsegruppe vil være topbonus! Lækre udvidede akkorder kommer vi også henover. Hvis du ønsker en svedig sommer så er det her du starter.
Hold 6. Co-write i band med Simon Jespersen
Vi skal spille musik, vi selv skaber og lade kreativiteten og hinandens idéer og styrker forme vores egen fælles stil og lyd. Oplev at dine idéer får vinger, når andre musikere og sangere blander sig, og en erfaren underviser støtter op om både det kreative og arrange- mentsmæssige håndværk.På holdet får I øvelser og rammer til hurtigt at skabe helt nyt sammen, men hvis du allerede har en hel eller halvfærdig sang, et sæt akkorder, en basli- nie eller en tekst, kan vi også arbejde med den. Har du erfaring med at skrive, finde på, eller noget med elektroniske dimser er det fantastisk, men det er også ok bare at spille et instrument, og bedst hvis du kan spille i forvejen.
Undervisningsholdene bliver sammensat endeligt i maj måned.
Hold 1. Spil bare løs! med Anders Heidelbach
Nogle mener der ikke er nogen skabende kraft i bare at spille den musik vi lytter på. Det er jeg selvfølgelig totalt uenig i! Jeg mener, hvis vi ikke tillader os selv at lade os inspirere, lade os rive med af de gode melodier vi holder af,- så er der fare for at udtrykket bliver for smalt! Derfor skal vi på mit hold spille musik vi holder af! Vi skal arbejde med Instrumenternes/vokalernes indbyrdes roller, så det endelige resultat står så klart som det er muligt. Jeg er musiker ind til benet,- derfor er det meget vigtigt for mig at musikken svinger og glider af sig selv. Der er mange parametre og detaljer der skal gå op før man kan få sådan en følelse,- og det er her jeg kommer springende med den musikalske smørekande. Man kan vel helt kort sige at vi skal spille musik sammen, der svinger, har kvalitet og på et niveau som vi i fælleskab kan være glade og stolte over. Vi skal arbejde, vi skal udfordre hinanden, vi skal nedbryde personlige grænser og vi skal have det sjovt!
Hold 2. Skriv bare løs! ved Lars Emil Foder.
En sang kan være mange ting. Og den kan komme til verden på uendelig mange måder. Et minde, et billede, en avisartikel, et ordspil, vejret lige nu, en drøm, et nyopfundet ord, et terningekast, en sætning hørt i bussen. Osv! Der er ingen regler. Vi skal prøve, om vi i fællesskab kan skubbe grænserne for, hvad man kan med sangskrivning, og hvad en sang kan være. Det handler om at lege med sproget og musikken. Undersøge og eksperimentere. Og på den måde få en stærkere fornemmelse af sin egen stemme som sangskriver. Vi vil arbejde med alle aspekter af sangskrivning; tekst, komposition, arrangement, fremførelse osv., for det hele hænger sammen. Men vores hovedfokus vil være på teksten. Formen vil være en blanding af fælles og selvstændige skriveøvelser, co- writing, at vi spiller og læser op for hinanden, tager ud i naturen – og hvad vi ellers får lyst til. At skrive sange kan være en smuk måde at være sammen på. Du vil få skrevet en masse sange, få tid til at fordybe dig, få grundig feedback af mig og de andre på holdet, og forhåbentlig vil du – ja, os alle – få et nyt og frisk blik på det at skrive sange. I trygge og uformelle rammer, hvor der både må grines og grædes og alt derimellem.
Hold 3. Kreativ komposition med Jonas Dueholm og Michael Roepstorff
Kom og vær med, når vi dykker ned i musikproduktionens verden! Vi skaber originale sange og tracks med computer og lydkort som vores primære arbejdsstation. Du får mulighed for at arbejde alene eller sammen med andre, og du kan få opgaver og sparring af os.
På Kreativ Musikproduktion sætter vi kreativiteten i centrum – og ser det tekniske som en del af det kreative. Vi vil både kunne hjælpe dig med indspilning og mix, men vil også støtte dig og udfordre dig på det kunstneriske i din arbejdsproces (herunder også tekst, melodi, akkorder m.v.).
Vi sigter mod at du har i hvert fald ét færdigt track, når ugen afsluttes.
NB: Medbring evt. instrumenter og gerne eget udstyr (laptop, lydkort, hovedtelefoner) hvis du har. På DRH arbejder vi primært med Logic Pro X og Ableton Live, men vi kan supportere det meste – uanset hvilket musikprogram du arbejder i.
Hold 4. Movement & Sound med Stine Steendorph
Mange kender følelsen af, at kroppen kan stå i vejen når vi skal skrive sange og improvisere. Nervøsitet og tanker om hvorvidt man nu gør det godt nok kører rundt i hovedet, og blokerer for al den musik og kreativitet man har på hjerte og gerne vil dele. På dette hold får du redskaber til at nå ind til kernen af din musikalitet, samtidig med at vi skriver sange og improviserer. Hver dag starter med en sekvens hvor kroppen er i fokus som vores instrument. Via simple guidede bevægelser og fokuspunkter åbner vi op for vores indre kreativitet og når dybere ind til kernen af hvem vi er som artister. Dernæst vil dagen være fyldt med opgaver omkring improvisation og sangskrivning. Vi arbejder både i grupper og solistisk.
Holdet er relevant for alle uanset niveau og erfaring.
Hold 5. Praktisk Improvisation ved Jannik Jensen
I Praktisk Improvisation skal vi have den teoretiske del af musikken over på vores instrumenter. Det vil sige at vi spiller en masse og udvikler vores øre og musikalske vokabularium. Vi gennemgår bl.a. pentatonskalaer, Kirketonearter og de andre forskellige modes + akkordtoner og melodifrasering.
Vi vil arbejde med forskellige praktiske improvisationsværktøjer som rytmik, frasering og klangtone og vi skal improvisere i forskellige stilarter som funk, bossa, rock, pop og blues,. Vi vil desuden træne gehør gennem hørelære og imitation.
Undervisningsholdene bliver sammensat endeligt i maj måned.
Her folderne fra de enkelte kurser. Her kan du også finde information om lærerne – og lidt flere praktiske oplysninger
højreclick for at downloade filerne – ellers åbner de bare.
Når du har tilmeldt til vender vi tilbage efter et par dage.