Skip to content

LIVE

Dette er linjen hvor du kan udvikle dig som musiker i band og blive bedre til at spille med andre. Alle kan deltage uanset om du er begynder eller øvet.

Du kommer til at spille i både faste og skiftende bands, hvor der arbejdes med forskellige temaer inden for den rytmiske musik.

På LIVE-linien vil vi dykke ned i både musikforståelse og genrekendskab samt undergrund og tidens tendenser. Vi vil rumme både traditionen, historien, kulturen og fornyelsen inden for alle genrer.

Vi vil gennem musikken “spille ‘historien” for ad den vej forstå musikken og dens oprindelse. Samtidigt vil vi skabe plads til at eksperimentere med musikken og give mulighed for at udvikle, komponere og fortolke ny musik.

Dagligdagen på LIVE

Du kommer til at spille rigtig meget sammen med andre, og du vil opleve stort fokus på dit instrument – især i sammenspillet med andre.

De mange andre fag giver dig både mulighed for at opgradere dine kompetencer endnu mere, og for at få skæve input der måske er endnu vigtigere.

Du vil også blive udfordret på fællesskab og eksistens. Vi er sammen – og mener noget med det på en højskole.

Krav til dig på LIVE

Du kommer til at være i forskellige bandkonstallationer og skal give positivt input til den musik i laver, og andre musikere. Vi vil arbejde med banddynamik og gøre en hel del ud af hvordan vi overholder aftaler – på scenen, i øvelokalet og i hverdagen.

Hvad skal jeg kunne fra start?

Der er ingen krav til dig! Du kan komme som begynder, øvet eller “haj”.
Alle hold kommer til at fungere godt og… lyde godt! Vi har gjort det her længe – og det virker!

Hvad skal jeg have med?

Vi forventer du har dit eget instrument med, men skolen har også et par “håndvåben” hvis du liiige skal se hvordan det går, eller er usikker på hvilket instrument du skal have – du kan få god vejledning af vore lærere – og helt sikkert også af andre elever.

En elev fortæller 

Sidsel Wulff fortæller nedenfor om hvordan hun oplevede opholdet i efteråret 2019. Musikken er hendes egen, og optagelsen er fra “Artist Night” – en koncertaften på højskolen for højskolen arrangeret af skolens music management elever. Hun er igang med at mixe nogle numre – vi linker herfra når de er klar.

Resten af skemaet

Færdighedsfag

For at støtte op om dit hovedfag, eller give noget kontrast, kan du vælge nogle færdighedsfag. Det er fag som kan give dig en skarpere faglig profil og give dig nogle brugbare værktøjer.

VALGFAG 

Valgfagene giver dig perspektiv på din personlige udvikling, verden omkring dig, filosofi, kunst, historie, bæredygtighed og meget mere.   

FÆLLESFAG

Også i det helt store fællesskab skal vi udvikle os. Vi skal spille sammen, synge sammen i kor, have debatter og oplæg – sammen.

 

TURNÉ OG ANDRE SPECIALUGER

Dit semester vil være præget af en vekslen mellem “almindelige” uger med rimeligt fast skema, og specialuger, hvor vi sætter et fokus.

For eksempel: Vi tager alle sammen på turné. Ugerne op til er derfor præget af turné-fokus – vi skal være klar!
Når vi kommer hjem er der normalt fokus på projekter om eftermiddagen. Nogle går i studiet med de bedste numre, andre arrangerer LIVE koncerter der optages eller skriver sange osv. Derudover almindelig undervisning og ekstra workshops om formiddagen.
Derudover har vi et par uger som har fokus på fælles oplevelser. Hvilke oplevelser ? – det snakker vi om.
 

Hvert semester er forskelligt

Nedenfor nogle eksempler på fag der kan blive udbudt, men der kan også komme andre, ligesom det ikke er alle fagene der er hvert semester.

Færdighedsfag

Lyrik

Du kommer til at arbejde fokuseret med tekster til sang og digt. 
Vi leger med sproglige udtryk overfor omverdenen i form af sangtekster, digte, rap, samt sproglig kreativitet og dens metoder. 

Foto og Grafisk design

For “moderne kreative” giver det mening at kunne agere på professionelt på sociale medier. Det kræver billeder og layout “der virker”. Her får du mulighed for at “udvikle dit DIY” sammen med andre.

BRUGSKLAVER

At kunne spille for andre er fantastisk. Det kan være til fællessang og det kan være som solist.
Det kommer du til at kunne, hvis du øver dig og er på dette valgfag.

 

Færdighedsfag …

Hva’ en DJ?

Du vil lære om kunsten at spille til alt fra bryllup til det ondeste floor. Du vil få kendskab til DRHs pulte hhv. CDJ2000 Nexus og vores vinylpult Technichs 1210. 

Vi skal snakke om hvordan man lægger et godt DJ-sæt og hvordan man bruger teknikken med alt fra vinyl til dj software. 

En god DJ er den der ved hvad folk vil høre, en premium DJ ved hvad folk ikke vidste, de ville høre. 

UndrheGrundrh

… handler om at lave ny eksperimenterende undergrundsmusik på drh. Fagets tilgang er udforskende og legende og tager udgangspunkt i konkrete oplæg til jam og komposition. Vi skal bl.a. øve os i at spille konceptuel musik, bruge instrumenter og stemmer på helt nye måder og lytte til nonkonform musik med store undrende øre. Faget er for alle og det kræver ingen særlige forudsætninger at deltage ud over mod på og lyst til kaste sig ud i avantgarde metoder til at komponere musik i en kunstnerisk udviklende proces. 

Lyt til tidligere semestres UndrheGrundrh-udgivelser på soundcloud.com

Pop-sangskrivning

Kom med ind i poppens pangfarvede verden! Her kan du finpudse dine hooks, møde hitsangens DNA, mærke den dér følelse når omkvædet går lige i maven, og måske høre nogle gode historier fra pop-scenens maskinrum.
Vi vil lytte, diskutere og analysere – på en praktisk måde, med følelserne i centrum: Hvad gør den her sang ved mig og hvorfor?

CVT Masterclass

Vi skal nørde vokal! 

Vokal Masterclass blir en blanding af individuel coaching foran holdet med selvvalgt sang og synge sammen som gruppe i fælles cikelsang af improvisations lege, flerstemmig sang til mere meditativ/intuitiv sang. 

Reguleret efter jeres interesse og behov. Du får en konkret værktøjskasse af cvt sangteknikker til alle genre.  

Vi skal gennem klassisk randregister til power, mørke og lyse klange, luftig og tæt klang, distortion effekter, fløjteregister og evt lidt eq og mikrofonteknik (hvis behov). Vi skal lave opvarmningsøvelser, afspændings øvelser og resonans sang. Altsammen brugbare guidelines til fremtidig vedligeholdelse og videreudvikling.

Færdighedsfag …

Produktion og liveafvikling af elektronisk musik

Valgfaget vil tage udgangspunkt i Ableton Live. Vi har den store udgave, Ableton Pads og lærere som arbejder med programmet i deres eget virke. Du får en legeplads du nok ikke troede fandtes.

Sangens univers

For dig som vil udvikle din sang i en glad, tryg og seriøs atmosfære. Du bliver stærkere som sanger gennem arbejde med Sangteknik: vejrtrækning, støtte, klang, artikulation, dynamik, rytmik…

Kast dig ud i podcast

Alle har snart en podcast, og lyttertallene stiger og stiger. Du kan også lave en, og det er ikke engang særlig svært.
Vi tager de vigtigste skridt i en podcastproces: idéudvikling, optagelse, speak, klipning og redigering. Før du ved af det, står du med din første podcastepisode i ørerne. Måske vil du fortælle om og hjælpe musikere med skriveprocesser og blokader? Måske vil du have din bedstemors livshistorie på bånd? Måske vil du tale om “Det, vi taler om”, få noget fart på “Genstart” eller sætte Mads Steffensen på B-holdet? Kom og lær om at fortælle med lyd og tune ind på den gode historie

Performance

Mangler du at vide hvad du skal gøre af dig selv og ønsker du større kendskab til din krop, når du optræder? Og hvad betyder det, at være en ’god performer’? 
Sommetider er vores eget billede af hvordan vi optræder, hverken som vi ønsker eller tænker, og det kan kræve større træning og vejledning, end man skulle tro. På dette hold vi dykker ned i vores egen unikke performer og vi vil kigge på energi-kontrol, fremtoning, udtryk, inspiration, kropslig musikalitet, show-teknik, nervøsitets-kontrol, rytme- og musikforståelse, samt bevægelse/improvisation – netop for at finde ind til din ultimative performer, uden hæmninger!

Og mange flere… Ovenstående var under halvdelen af de sidst udbudte færdighedsfag.

VALGFAG

Sport og leg

Det er dejligt at få brugt sin krop, dyrket noget sport, svedt og grinet sammen.
Vi skal tumle, lege, træne og bruge kroppen, så den bliver både træt og glad.
Hovedvægten vil ligge på boldspil som du kender, men vi skal også spille nye spil hvor alle er begyndere og lave lege hvor alle er vindere. Da alt ikke ligger fast har du indflydelse på hvad vi skal lave, men høj puls, beskidt tøj, og udstræk kan forekomme.

Meditativ Yoga

Glem dine fordomme om hvem der kan lave Yoga – faget er for alle med lyst til kropslig velvære og et roligere sind. Yoga stilen du skal lære hedder TriYoga, og er en rolig, dybt virkende, mindful yoga form, med fokus på åndedræts arbejde, nærværstræning og ‘flow’. Den har en terapeutisk og helbredende effekt ved dens langsomme dynamiske flow.

MOVEMENT & MIND

Sceneskræk, præstationsangst, lampefeber. Der er mange navne for dette fænomen, som mange af os har oplevet. Det kan være overvældende at krop og tanker står i vejen når vi skal optræde eller udtrykke os foran andre, for hvad nu hvis vi laver fejl og det ikke er perfekt? På dette hold arbejder vi med alle disse tanker og følelser, og vi øver os i at være i stue med nervøsiteten frem for at skubbe den væk. Via metoder fra bl.a. mindfullness-meditation, kognitiv terapi og simple guidede bevægelses-mønstre arbejder vi med hvordan vi møder os selv, andre og verden. Vi undersøger hvorfor vi er så bange for at lavet fejl, og diskuterer vores oplevelser og refleksioner – alt sammen imens vi dyrker synergien imellem bevægelse og sind – movement & mind

Flere valgfag!

Identitetspolitik i musikken

Vil du være med til at gå på opdagelse i Janelle Monaés queer-univers, St. Vincents leg med maskulinitet, Beyoncés empowering-figur og hvordan musikalske kunstnere er med til at forandre måder at anskue forskellige identitetsmarkører? Med udgangspunkt i musikvideoer og gennem samtale og diskussion vil vi åbne døren til en verden af forskellige køns- og identitetsperspektiver..

Satire 

I faget ”Satire” skal vi arbejde med, hvordan humor kan bruges til at forklare små og store sammenhænge, fra hofnarens smædesange til Rokokopostens brug af fake news, og senest memes på sociale medier.

Gennem satiren kan vi udstille hykleri, dumheder og uretfærdigheder, så vi kan grine af dem, og måske endda også grine lidt af os selv. Men der er en grænse for hvad der er sjovt, derfor skal vi undersøge hvilke sociale og kulturelle betingelser er er for satire i en krænkelsestid.

Vi skal også selv lave satire, om livet på Den Rytmiske Højskole og det der sker ude i den virkelige verden.

Kunst

Værkstedsorienteret fag med udgangspunkt i moderne kunst og samtidskunst. Faget rummer både teori og praksis, og du vil blive introduceret til forskellige genrer, medier og metoder, der vil danne grundlag for praktiske eksperimenter og arbejde med egne værker og projekter.

Tag stilling til din indstilling

The unexamined life is not worth living,” skulle filosoffen Sokrates have sagt og dermed ment, at et liv på autopilot uden stillingtagen er noget nær en sørgelig affære. Så her bliver målet at få set dybt ind i os selv og finde ud af, hvad for et liv, vi vil leve, og hvordan. Det skal handle om (selv)kritik, måder at leve på, debat og retorik, protest, forpligtelser og nægtelser. Vi ser filosofisk på sagerne, men går også konkret til værks, når vi for eksempel skal skrive protestsange, kronikker og taler, have et godt gammeldags skænderi og forsøge at se det bedste i andres mærkelige meninger. Nok findes det gode liv ikke, men der er nok blinde vinkler i de flestes livsbaner – og dem skal man have øje for.

Flere valgfag!

Bæredygtighed

Hvordan bliver vi bæredygtige? Det er ikke nok (kun) at tænke over det, vi skal også handle på det. I “bæredygtighed” tænker vi  – og vi bygger ting, ligesom generationer af højskoleelever før har gjort det på DRH. Der er bygget et halmballehus, en sauna, bålhus, en fællesplads – “verdens navle”, og en masse andet.
Se halmballehuset.dk for langt mere info – det her har vi gjort læænge.

Spekuler, Spankuler!

Jeg har gået mig mine bedste tanker til. Og jeg kender ingen tanke så tung, at man jo ikke kan gå fra den.” – Søren Kierkegaard
”Det er, når man går, de store tanker fødes.” – Friedrich Nietzsche
Kierkegaard vidste det. Nietzsche vidste det. Pilgrimmene vidste det. Videnskaben siger det også.Når man går den berømte Camino lærer man det: Man tænker bedst, når man går. Under åben himmel. Og det er i al sin enkelthed det, vi skal: Gå sammen. Tænke sammen. Lade fødderne og tankerne vandre. Gå ud ad døren og spørge ind til hinanden, til livet, verden, musikken, det store og det små. Se hvor samtalerne fører os hen. Stille de store spørgsmål, mens vi vandrer i det smukke og maleriske Odsherred, som omgiver skolen. Vi skal også prøve at gå i stilhed, som en meditativ praksis, hvor man folder sanserne ud. Så længe vi går, så går det nok!

Mennesket i Musikken

Har du nogensinde prøvet at fortabe dig så dybt i det du lavede, i musik, eller i et andet menneske – at du glemte dig selv, tid og sted – og fik en fornemmelse af frihed og flow,
Det er hvad bifaget ’Mennesket i musikken’ handler om. Ofte vil du have forventninger til dig selv som gør det sværere. Vi arbejder med personlig udvikling med afsæt i østens visdom og moderne hjerneforskning – og afprøver opdagelserne vi gør ved at spille sammen.

Også ovenstående er kun et udpluk af det der er blevet udbudt.

liniefag På tværs

Her mødes alle linjer og inspirerer hinanden på kryds og tværs omkring musikalske temaer. I timerne eksperimenteres med sammenspil, komposition og fortolkning af musik og lydproduktion på tværs af linjernes fagligheder.

Indholdet kan også være oplæg og debat om musikbranchens hvordan og hvorfor. Overordnet handler det i disse timer om at opbygge en fælles musikalsk erfaring og bevidsthed omkring nye måder at arbejde med musik på.

Kor

Vi synger alle i skolens kor. Det er fedt at synge sammen – også selvom man ikke synes man kan – det kan man!

Fællesfag

Højskolen giver dig heldigvis meget mere end super musikundervisning. Vi ønsker at du udvikler dig personligt – vi tror på du så bliver en bedre musiker,  og får et bedre liv 😉

FÆLLESSAMLING OG højskolecafe

Lige før frokost mødes vi til en højskolesang, beskeder og et personligt oplæg. Både personalet og eleverne får en morgensamling, hvor de kan fortælle sig selv og/eller noget de brænder for. På den måde lærer vi hinanden bedre at kende.
Hver fredag samler vi ugen op, og kigger på den næste. Ofte er der også oplæg fra en foredragsholder, en lærer eller en elev.

FOREDRAG OG KONCERTER

Mindst en gang om ugen har vi inviteret en foredragsholder eller et band. Du vil f.eks. kunne møde politikere, forskere, filosoffer og musikere der holder oplæg. Koncerterne er fordelt så du helt sikkert bliver underholdt af noget du kender og udfordret af noget du ikke kender.

Dagligdag

Det meste af din tid er faktisk fritid. Husk du bor på skolen, og der er ingen transport.

Altså: Du vil kunne bruge alle de andre hele tiden, være i studiet, øvelokaler, i skoven og cafeen.  Pas på ikke at udvikle på din FOMO – det er lidt for let her.

PDF-FILER

Her kan du se vore hæfter og papirer som giver meget mere dybdegående information. 

højreclick for at downloade filerne – ellers åbner de bare.

Blandede billeder

Herunder et par billeder fra højskolen. Se meget mere på SoMe.