Sangskrivning og produktion
Sangskrivere udvikles og modnes
Sangskrivning og Produktion
SP er for dig, der ønsker at blive bedre til at skrive og producere sange.
Du vil i løbet af semestret blive undervist i at arbejde med komposition, tekstskrivning, akkorder, melodi, arrangement og produktion.
Vi arbejder med akustisk sangskrivning og digital musikproduktion som sammenhængende proces.
På skolen er der flere lydstudier, hvor du kan skrive og indspille din musik. Du får mulighed for at lære et musikprogram (vi underviser i Logic Pro og Ableton Live), men hvis du er vant til at arbejde med et andet program, har du mulighed for at fortsætte med at arbejde i det.
Undervisningen er baseret på din lyst til at lave musik, og du får gennem hele forløbet inspiration og konkrete metoder til at forløse dine egne ideer. Du skal også “co-write”, og vil få masser af feedback fra både lærere og andre elever på linjen. Du vil opleve din egen kreative udvikling løftes og inspireres i et stærkt fællesskab med andre engagerede sangskrivere og producere.
Dagligdagen på SP
Du kommer til at arbejde med at skrive og producere sange på mange forskellige måder. I timerne vil du få kreative sangskrivnings- og produktionsopgaver – ofte co-writing opgaver med andre, men du kommer også til at arbejde alene.
Vi lytter til, undersøger og analyserer musik for at få inspiration. Vi spiller vores sange/produktioner for hinanden og du kommer til både at give og få feedback.
Du kommer til at spille koncerter for de andre elever og samarbejde med skolens andre linjer, bl.a. på en turné en uge rundt i Danmark.
Når du går på Den Rytmiske Højskole, har du også en række andre fag udover dit linjefag. Og hvis du vil er der også god mulighed for at spille og skabe musik med andre elever i fritiden.
Nedenfor kan du høre lidt om linjen fra Søren og Pernille fra foråret 2017. Måske kender du Søren fra SØN som han spiller i – og som blev dannet på højskolen.
Resten af skemaet
Færdighedsfag
For at støtte op om dit hovedfag, eller give noget kontrast, kan du vælge nogle færdighedsfag. Det er fag som kan give dig en skarpere faglig profil og give dig nogle brugbare værktøjer.
VALGFAG
Valgfagene giver dig perspektiv på din personlige udvikling, verden omkring dig, filosofi, kunst, historie, bæredygtighed og meget mere.
FÆLLESFAG
Også i det helt store fællesskab skal vi udvikle os. Vi skal spille sammen, synge sammen i kor, have debatter og oplæg – sammen.
TURNÉ OG ANDRE SPECIALUGER
Dit semester vil være præget af en vekslen mellem “almindelige” uger med rimeligt fast skema, og specialuger, hvor vi sætter et fokus.
Når vi kommer hjem er der normalt fokus på projekter om eftermiddagen. Nogle går i studiet med de bedste numre, andre arrangerer LIVE koncerter der optages eller skriver sange osv. Derudover almindelig undervisning og ekstra workshops om formiddagen.
Hvert semester er forskelligt
Nedenfor nogle eksempler på fag der kan blive udbudt, men der kan også komme andre, ligesom det ikke er alle fagene der er hvert semester.
Færdighedsfag
Du kommer til at arbejde fokuseret med tekster til sang og digt.
Vi leger med sproglige udtryk overfor omverdenen i form af sangtekster, digte, rap, samt sproglig kreativitet og dens metoder.
Foto og Grafisk design
For “moderne kreative” giver det mening at kunne agere på professionelt på sociale medier. Det kræver billeder og layout “der virker”. Her får du mulighed for at “udvikle dit DIY” sammen med andre.
BRUGSKLAVER
At kunne spille for andre er fantastisk. Det kan være til fællessang og det kan være som solist.
Det kommer du til at kunne, hvis du øver dig og er på dette valgfag.
Færdighedsfag …
Hva’ en DJ?
Du vil lære om kunsten at spille til alt fra bryllup til det ondeste floor. Du vil få kendskab til DRHs pulte hhv. CDJ2000 Nexus og vores vinylpult Technichs 1210.
Vi skal snakke om hvordan man lægger et godt DJ-sæt og hvordan man bruger teknikken med alt fra vinyl til dj software.
En god DJ er den der ved hvad folk vil høre, en premium DJ ved hvad folk ikke vidste, de ville høre.
UndrheGrundrh
… handler om at lave ny eksperimenterende undergrundsmusik på drh. Fagets tilgang er udforskende og legende og tager udgangspunkt i konkrete oplæg til jam og komposition. Vi skal bl.a. øve os i at spille konceptuel musik, bruge instrumenter og stemmer på helt nye måder og lytte til nonkonform musik med store undrende øre. Faget er for alle og det kræver ingen særlige forudsætninger at deltage ud over mod på og lyst til kaste sig ud i avantgarde metoder til at komponere musik i en kunstnerisk udviklende proces.
Lyt til tidligere semestres UndrheGrundrh-udgivelser på soundcloud.com
Pop-sangskrivning
Kom med ind i poppens pangfarvede verden! Her kan du finpudse dine hooks, møde hitsangens DNA, mærke den dér følelse når omkvædet går lige i maven, og måske høre nogle gode historier fra pop-scenens maskinrum.
Vi vil lytte, diskutere og analysere – på en praktisk måde, med følelserne i centrum: Hvad gør den her sang ved mig og hvorfor?
CVT Masterclass
Vi skal nørde vokal!
Vokal Masterclass blir en blanding af individuel coaching foran holdet med selvvalgt sang og synge sammen som gruppe i fælles cikelsang af improvisations lege, flerstemmig sang til mere meditativ/intuitiv sang.
Reguleret efter jeres interesse og behov. Du får en konkret værktøjskasse af cvt sangteknikker til alle genre.
Vi skal gennem klassisk randregister til power, mørke og lyse klange, luftig og tæt klang, distortion effekter, fløjteregister og evt lidt eq og mikrofonteknik (hvis behov). Vi skal lave opvarmningsøvelser, afspændings øvelser og resonans sang. Altsammen brugbare guidelines til fremtidig vedligeholdelse og videreudvikling.
Færdighedsfag …
Produktion og liveafvikling af elektronisk musik
Valgfaget vil tage udgangspunkt i Ableton Live. Vi har den store udgave, Ableton Pads og lærere som arbejder med programmet i deres eget virke. Du får en legeplads du nok ikke troede fandtes.
Sangens univers
For dig som vil udvikle din sang i en glad, tryg og seriøs atmosfære. Du bliver stærkere som sanger gennem arbejde med Sangteknik: vejrtrækning, støtte, klang, artikulation, dynamik, rytmik…
Kast dig ud i podcast
Alle har snart en podcast, og lyttertallene stiger og stiger. Du kan også lave en, og det er ikke engang særlig svært.
Vi tager de vigtigste skridt i en podcastproces: idéudvikling, optagelse, speak, klipning og redigering. Før du ved af det, står du med din første podcastepisode i ørerne. Måske vil du fortælle om og hjælpe musikere med skriveprocesser og blokader? Måske vil du have din bedstemors livshistorie på bånd? Måske vil du tale om “Det, vi taler om”, få noget fart på “Genstart” eller sætte Mads Steffensen på B-holdet? Kom og lær om at fortælle med lyd og tune ind på den gode historie
Performance
Mangler du at vide hvad du skal gøre af dig selv og ønsker du større kendskab til din krop, når du optræder? Og hvad betyder det, at være en ’god performer’?
Sommetider er vores eget billede af hvordan vi optræder, hverken som vi ønsker eller tænker, og det kan kræve større træning og vejledning, end man skulle tro. På dette hold vi dykker ned i vores egen unikke performer og vi vil kigge på energi-kontrol, fremtoning, udtryk, inspiration, kropslig musikalitet, show-teknik, nervøsitets-kontrol, rytme- og musikforståelse, samt bevægelse/improvisation – netop for at finde ind til din ultimative performer, uden hæmninger!
Og mange flere… Ovenstående var under halvdelen af de sidst udbudte færdighedsfag.
VALGFAG
Sport og leg
Det er dejligt at få brugt sin krop, dyrket noget sport, svedt og grinet sammen.
Vi skal tumle, lege, træne og bruge kroppen, så den bliver både træt og glad.
Hovedvægten vil ligge på boldspil som du kender, men vi skal også spille nye spil hvor alle er begyndere og lave lege hvor alle er vindere. Da alt ikke ligger fast har du indflydelse på hvad vi skal lave, men høj puls, beskidt tøj, og udstræk kan forekomme.
Meditativ Yoga
Glem dine fordomme om hvem der kan lave Yoga – faget er for alle med lyst til kropslig velvære og et roligere sind. Yoga stilen du skal lære hedder TriYoga, og er en rolig, dybt virkende, mindful yoga form, med fokus på åndedræts arbejde, nærværstræning og ‘flow’. Den har en terapeutisk og helbredende effekt ved dens langsomme dynamiske flow.
MOVEMENT & MIND
Sceneskræk, præstationsangst, lampefeber. Der er mange navne for dette fænomen, som mange af os har oplevet. Det kan være overvældende at krop og tanker står i vejen når vi skal optræde eller udtrykke os foran andre, for hvad nu hvis vi laver fejl og det ikke er perfekt? På dette hold arbejder vi med alle disse tanker og følelser, og vi øver os i at være i stue med nervøsiteten frem for at skubbe den væk. Via metoder fra bl.a. mindfullness-meditation, kognitiv terapi og simple guidede bevægelses-mønstre arbejder vi med hvordan vi møder os selv, andre og verden. Vi undersøger hvorfor vi er så bange for at lavet fejl, og diskuterer vores oplevelser og refleksioner – alt sammen imens vi dyrker synergien imellem bevægelse og sind – movement & mind
Identitetspolitik i musikken
Vil du være med til at gå på opdagelse i Janelle Monaés queer-univers, St. Vincents leg med maskulinitet, Beyoncés empowering-figur og hvordan musikalske kunstnere er med til at forandre måder at anskue forskellige identitetsmarkører? Med udgangspunkt i musikvideoer og gennem samtale og diskussion vil vi åbne døren til en verden af forskellige køns- og identitetsperspektiver..
Satire
I faget ”Satire” skal vi arbejde med, hvordan humor kan bruges til at forklare små og store sammenhænge, fra hofnarens smædesange til Rokokopostens brug af fake news, og senest memes på sociale medier.
Gennem satiren kan vi udstille hykleri, dumheder og uretfærdigheder, så vi kan grine af dem, og måske endda også grine lidt af os selv. Men der er en grænse for hvad der er sjovt, derfor skal vi undersøge hvilke sociale og kulturelle betingelser er er for satire i en krænkelsestid.
Vi skal også selv lave satire, om livet på Den Rytmiske Højskole og det der sker ude i den virkelige verden.
Kunst
Værkstedsorienteret fag med udgangspunkt i moderne kunst og samtidskunst. Faget rummer både teori og praksis, og du vil blive introduceret til forskellige genrer, medier og metoder, der vil danne grundlag for praktiske eksperimenter og arbejde med egne værker og projekter.
Tag stilling til din indstilling
The unexamined life is not worth living,” skulle filosoffen Sokrates have sagt og dermed ment, at et liv på autopilot uden stillingtagen er noget nær en sørgelig affære. Så her bliver målet at få set dybt ind i os selv og finde ud af, hvad for et liv, vi vil leve, og hvordan. Det skal handle om (selv)kritik, måder at leve på, debat og retorik, protest, forpligtelser og nægtelser. Vi ser filosofisk på sagerne, men går også konkret til værks, når vi for eksempel skal skrive protestsange, kronikker og taler, have et godt gammeldags skænderi og forsøge at se det bedste i andres mærkelige meninger. Nok findes det gode liv ikke, men der er nok blinde vinkler i de flestes livsbaner – og dem skal man have øje for.
Bæredygtighed
Hvordan bliver vi bæredygtige? Det er ikke nok (kun) at tænke over det, vi skal også handle på det. I “bæredygtighed” tænker vi – og vi bygger ting, ligesom generationer af højskoleelever før har gjort det på DRH. Der er bygget et halmballehus, en sauna, bålhus, en fællesplads – “verdens navle”, og en masse andet.
Se halmballehuset.dk for langt mere info – det her har vi gjort læænge.
Spekuler, Spankuler!
Jeg har gået mig mine bedste tanker til. Og jeg kender ingen tanke så tung, at man jo ikke kan gå fra den.” – Søren Kierkegaard
”Det er, når man går, de store tanker fødes.” – Friedrich Nietzsche
Kierkegaard vidste det. Nietzsche vidste det. Pilgrimmene vidste det. Videnskaben siger det også.Når man går den berømte Camino lærer man det: Man tænker bedst, når man går. Under åben himmel. Og det er i al sin enkelthed det, vi skal: Gå sammen. Tænke sammen. Lade fødderne og tankerne vandre. Gå ud ad døren og spørge ind til hinanden, til livet, verden, musikken, det store og det små. Se hvor samtalerne fører os hen. Stille de store spørgsmål, mens vi vandrer i det smukke og maleriske Odsherred, som omgiver skolen. Vi skal også prøve at gå i stilhed, som en meditativ praksis, hvor man folder sanserne ud. Så længe vi går, så går det nok!
Mennesket i Musikken
Har du nogensinde prøvet at fortabe dig så dybt i det du lavede, i musik, eller i et andet menneske – at du glemte dig selv, tid og sted – og fik en fornemmelse af frihed og flow,
Det er hvad bifaget ’Mennesket i musikken’ handler om. Ofte vil du have forventninger til dig selv som gør det sværere. Vi arbejder med personlig udvikling med afsæt i østens visdom og moderne hjerneforskning – og afprøver opdagelserne vi gør ved at spille sammen.
Også ovenstående er kun et udpluk af det der er blevet udbudt.
liniefag På tværs
Her mødes alle linjer og inspirerer hinanden på kryds og tværs omkring musikalske temaer. I timerne eksperimenteres med sammenspil, komposition og fortolkning af musik og lydproduktion på tværs af linjernes fagligheder.
Indholdet kan også være oplæg og debat om musikbranchens hvordan og hvorfor. Overordnet handler det i disse timer om at opbygge en fælles musikalsk erfaring og bevidsthed omkring nye måder at arbejde med musik på.
Kor
Vi synger alle i skolens kor. Det er fedt at synge sammen – også selvom man ikke synes man kan – det kan man!
Fællesfag
Højskolen giver dig heldigvis meget mere end super musikundervisning. Vi ønsker at du udvikler dig personligt – vi tror på du så bliver en bedre musiker, og får et bedre liv 😉
FÆLLESSAMLING OG højskolecafe
Lige før frokost mødes vi til en højskolesang, beskeder og et personligt oplæg. Både personalet og eleverne får en morgensamling, hvor de kan fortælle sig selv og/eller noget de brænder for. På den måde lærer vi hinanden bedre at kende.
Hver fredag samler vi ugen op, og kigger på den næste. Ofte er der også oplæg fra en foredragsholder, en lærer eller en elev.
FOREDRAG OG KONCERTER
Mindst en gang om ugen har vi inviteret en foredragsholder eller et band. Du vil f.eks. kunne møde politikere, forskere, filosoffer og musikere der holder oplæg. Koncerterne er fordelt så du helt sikkert bliver underholdt af noget du kender og udfordret af noget du ikke kender.
Dagligdag
Det meste af din tid er faktisk fritid. Husk du bor på skolen, og der er ingen transport.
Altså: Du vil kunne bruge alle de andre hele tiden, være i studiet, øvelokaler, i skoven og cafeen. Pas på ikke at udvikle på din FOMO – det er lidt for let her.
PDF-FILER
Her kan du se vore hæfter og papirer som giver meget mere dybdegående information.
højreclick for at downloade filerne – ellers åbner de bare.
Blandede billeder
Herunder et par billeder fra højskolen. Se meget mere på SoMe.
På insta/detrytmiskeliv poster eleverne ting fra deres dagligdag.
På insta/denrytmiske poster skolen noget om skolelivet
På facebook finder du historier, events, og billeder
På flickr/denrytmiske finder du rigtig mange billeder